De Ransuil
Deze column gaat dit keer over mijn lievelingsdieren: de uilen en dan specifiek de ransuil. Op Schiphol Trade Park leven het hele jaar door twee paren ransuilen. Het zijn mysterieuze en magische vogels. Door de eeuwen heen zijn er ontelbare verhalen en mythen over uilen verteld.
Enkele weetjes over Ransuilen
Hoe spot je de Ransuilen het beste?
De kans dat je overdag ransuilen ziet, is heel klein. Overdag rusten de uilen en vertrouwen ze op hun schutkleuren. Ze zitten heel goed verstopt in hoge bomen. Verstoor ze niet, want ze zijn overdag erg kwetsbaar voor hun vijanden, zoals de havik.
Als je ’s avonds op Schiphol Trade Park bent, heb je soms het geluk dat je de ransuilen ziet jagen in het donker. Ze jagen ’s nachts over de velden met lage begroeiing op zoek naar muizen. Ze vliegen geluidloos met hun lange vleugels, een spanwijdte van één meter spanwijdte, met een trage vleugelslag door de nacht. Een machtig mooi gezicht.
Broedseizoen
De ransuilen leggen meestal vier eieren. Ze broeden dertig dagen op een nest hoog in de boom in hun eigen territorium. Ze bouwen zelf geen nest, maar gebruiken een oud nest van een kraai. De eieren zijn spierwit en opvallend rond. Na drie weken verlaten de kuikens het nest al en klauteren over de takken door de boom. Na vijf weken kunnen de uilskuikens vliegen en gaan ze mee op muizenjacht.
Op Schiphol Trade Park
Binnen Schiphol Trade Park worden kruidenrijke terreinen aangelegd die gefaseerd gemaaid worden, zodat er voldoende muizen leven. Het is heel belangrijk dat er geen muizengif gebruikt wordt, want door het eten van een vergiftigde muis sterft ook de Ransuil en de andere roofvogels. Verder worden er veel bomen aangeplant, die later als ze groot zijn, dienen als veilige rustplaats voor de uilen.
Tips
Lijkt een Ransuil gewond of is er iets met ze aan de hand? Je kan contact opnemen voor overleg met de Dierenambulance Hoofddorp 088 - 8113680
April 2025
Fauna Haarlemmermeer, Corinne Kalisvaart
info@faunahaarlemmermeer.nl
SADC heeft grote ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid op Schiphol Trade Park. Er wordt bij de gebiedsinrichting onder andere nagedacht over het gebruik van groene energie, hergebruik van grondstoffen en een duurzame omgang met water.
Het is een 350 hectare groot terrein, gelegen direct naast het NS-station Hoofddorp en nabij afrit 3a Hoofddorp-Zuid / Schiphol van de A4.