Jonge haasjes helemaal alleen op Schiphol Trade Park?
Corinne Kalisvaart van Fauna Haarlemmermeer woont aan de Rijnlanderweg op Schiphol Trade Park en zet zich in voor de fauna in de gemeente. In haar maandelijkse column schrijft zij over de wilde dieren die op Schiphol Trade Park leven. Informatief en educatief. Zo krijgen de vele dieren op het business park een gezicht en verhaal. In de column van deze maand vertelt Corinne over de hazen en hun jongen op Schiphol Trade Park. Misschien heb je ook al eens een ‘verlaten’ jong gezien en je afgevraagd waarom en wat te doen? Ze zijn zeker niet verlaten, en je kan ze het beste met rust laten. Corinne legt het in haar column uit. Fascinerende dierenwereld.
Op en rond Schiphol Trade Park leven tientallen hazen op de velden. Ze lijken op konijnen, maar zijn een stuk groter en hebben lange oren met zwart puntjes. Ze zijn heel snel: ze kunnen wel 65 km/u rennen. Het zijn echte planteneters. Door de aanleg van kruidenrijke bermen voor voedsel, het in verschillende fases maaien van het gras en door de aanleg van natuurlijke ruige oevers helpt SADC de hazen op Schiphol Trade Park.
Hoe spot je de hazen het beste?
De beste kans om de hazen te zien heb je in de schemering ’s morgens of ’s avonds. Hazen zitten vaak rechtop en zijn steeds alert. Met een verrekijker kan je ze op afstand bekijken. In het voorjaar, als het gras nog kort is, zijn de hazen goed te zien.
Boksen
Vanaf januari is het paartijd bij de hazen: je ziet de hazen dan ‘boksen’ op het veld. De mannetjes staan rechtop tegenover elkaar en delen flinke klappen uit. De winnaar van zo’n bokspartij paart met het vrouwtje.
Jonge haasjes helemaal alleen?
Na ongeveer zes weken worden de kleine haasjes geboren. Ze worden volledig behaard geboren en kunnen meteen lopen. De moeder legt ieder jong in een apart open kuiltje op het veld, onder lage begroeiing, in het hoge gras of in de diepe ploegvoren van een akker. Zo’n kuiltje heet een 'leger'.
Jonge hazen zijn nog geurloos, waardoor ze voor roofdieren zoals bijvoorbeeld een vos minder makkelijk op te sporen zijn. Als de moeder te lang of te vaak bij haar kleintjes zou verblijven, dan gaat haar geur in de jongen zitten, en ruikt een roofdier de jongen al op afstand.
Een uur na zonsondergang komt de moederhaas haar jongen voeren. Dat duurt maar drie minuten. De rest van de dag zijn de jongen dus voor hun eigen veiligheid alleen. Na een maand gaan de jonge hazen hun eigen weg op Schiphol Trade Park.
Jong haasje gevonden? Laat het haasje met rust!
De moederhaas is in de buurt en ze komt zeker terug. Het haasje is niet verlaten. Raak het haasje vooral niet aan, want zodra het naar mensen ruikt, heeft een roofdier het haasje zo gevonden. Blijf op afstand, want ook jouw voetsporen richting het haasje, kan een roofdier ruiken.
Twijfel je? Lijkt het haasje gewond of is er iets aan de hand? Je kan contact opnemen voor overleg met de Dierenambulance Hoofddorp 088 - 8113680.
Tips:
- Neem een verrekijker mee en geniet van de boksende hazen op het veld.
- Houd afstand van de dieren en laat ze met rust.
- Rijd rustig over Schiphol Trade Park - de dieren kunnen zo maar oversteken.
- Houd de hond aan de lijn.
- Kijk uit naar de wilde dieren van Schiphol Trade Park en geniet van de natuur.
« Terug