Nationale Natuurwerkdag 1 november

Wednesday 16 October 2024

Graag vragen we je aandacht voor de Nationale Natuurwerkdagen waaraan C-Bèta op vrijdag 1 november meedoet. Nationale Natuurwerkdag is een initiatief van de provinciale Landschapsbeheerorganisaties en de Provinciale Landschappen van LandschappenNL. Op meer dan 500 plekken in Nederland worden klussen georganiseerd die bijdragen aan de natuur. Het grootste vrijwilligersevenement in het groen.

Activiteit bij C-Bèta
C-Bèta doet op vrijdag 1 november mee aan deze Natuurwerkdag. Vrijwilligers helpen met het aanplanten van een mini-klimaatbos en het aanleggen van insecten-, amfibieën- en kleine zoogdieren-habitats op kavel V2 waar ook de bloemenweide en de verticale tuin te vinden zijn.

In het een klimaatbos worden zaailingen (weesboompjes) geplant die uit andere groen- en natuurgebieden zijn gered. Zaailingen zijn jonge planten en boompjes die zijn gegroeid uit een zaadje. Veel zaailingen groeien niet goed door gebrek aan licht, ruimte en voeding en komen dus niet tot hun potentie of sterven af. In een aangeplant klimaatbos krijgen deze zaailingen wel het licht, ruimte en voeding die ze nodig hebben. Ze groeien beter en sneller, nemen meer CO2 op en creëren een habitat voor allerlei diersoorten. Het mini-klimaatbos op C-Bèta is ‘mini’, omdat we erg jonge zaailingen aanplanten op een klein stuk grond. Dit mini-klimaatbos wordt aangeplant om te laten zien hoe makkelijk, leuk, goedkoop en effectief het aanplanten van een klimaatbos kan zijn.

Bij 'Achtergrondinformatie' lees je meer over C-Bèta, Kavel V2 en de dieren en planten die er leven.

Wanneer, waar en met wie
Samen met Stichting MEERGroen, de werknemers van de bedrijven op Schiphol Trade Park buurtbewoners, de C-Bèta Community en andere enthousiastelingen gaan we er een leuke, productieve en groene dag van maken.

We starten vrijdag 1 november om 9.00 uur in de loods van C-Bèta Work (Dreamstreet 12, Hoofddorp) met koffie, thee en koeken. Voor alle deelnemers is er in de middag een gezonde lunch en uiteraard sluiten we om 16.00 uur af met een kleine borrel.

Heb je weinig tijd maar wil je wel graag meedoen? Alleen in de ochtend of middag aansluiten kan natuurlijk ook.

Aanmelden
Deelnemen kan altijd, maar om voor voldoende lunch en borrel te zorgen, en aan de andere kant verspilling te voorkomen, verzoeken wij u zich van tevoren aan te melden.

Dat kan via deze link op de website van Nationale Natuurwerkdag.

Wij hopen velen van jullie te zien!

 

Achtergrondinformatie

C-Bèta en Kavel V2
Samen met Stichting MEERGroen experimenten we op C-Bèta en kavel V2 met het maken van verschillende biotopen. Een biotoop is een gebied in de natuur waar verschillende planten en dieren samenleven. Het kan bijvoorbeeld een bos, scheg of bloementuin zijn. In een biotoop passen de planten en dieren goed bij elkaar en bij de omgeving, zoals de bodem, het water en het weer. C-Bèta en kavel V2 lenen zich goed als experimenteer locatie voor het verhogen van de biodiversiteit in het typische Nederlandse polderlandschap. Op de kavels hebben we namelijk een monumentale hoeve met een cultuurhistorische voortuin, landbouwgrond, bloemenweide, kas en een scheg.

Op kavel V2 experimenteren we bijvoorbeeld met een verticale tuin; een zanderige terp opgebouwd uit zanderige kleigrond, oude dakpannen en aangeplant met allerlei kruiden. In deze verticale tuin nestelen zich wilde bijen, vlinders, oeverzwaluwen en egels. Verder maken we een mini-klimaatbos waar zaailingen kunnen opgroeien tot volwassen bomen, C02 wordt opgeslagen en als schuilplek dient voor allerlei dieren. Verder maken we op kavel V2 takkenrillen en stammenwallen waar egels, roodborstjes, winterkoninkjes, padden, kikkers, slakken, spinnen, hagedissen, wilde bijen en vlinders zich in kunnen nestelen, schuilen of voeden. De rest van de kavel ingezaaid met 1, 2 of meerjarige bloemen en kruiden. Over de kavel loopt een wandelpad en naast de verticale tuin richten we een buitenklaslokaal geschikt voor natuureducatie.

De scheg (=bufferzone)
Tussen kavel V2 en C-Bèta ligt een scheg met flauwe taluds. Een talud is een aangelegde schuine oever overgang. Het aanleggen van een schuine taluds heeft als voordeel dat er een geleidelijke overgang tussen land en water ontstaat met allerlei microhabitats. In deze scheggen groeien onder andere riet, lisdodde, gele lis, watermunt en wilgen. In het water zwemmen kleine modderkruipers, zeelt en baars. Er vliegen libellen, vlinders, waterkevers, bijen en waterhoenen, meerkoeten, rietgorzen, rietganzen, en kleine karekieten. En er kruipen en lopen kikkers, padden, hermelijnen, marters, veldmuizen, mollen en hazen.

C-Bèta
Het Boerenerf van C-Bèta is meer gecultiveerd, maar kent daarom niet minder biodiversiteit. Door het wandelpad over het erf en door het hazelnotenbos te bewandelen leer je hoe het erf bijdraagt aan een biodiversiteit in de polder. Het hazelnotenbos is naast een productief bos ook een uitstekende schuil en nestelplek voor marters, hazen, fazanten, bunzingen en ransuilen en andere kleine zoogdieren. In de naastgelegen groentetuin, fruitstruiken pluktuin en kruidentuin met bijenkasten zwermt het van de insecten en vogels. Rond het erf van C-Bèta zijn Zeeuwse hagen aangeplant. Om en in de oude Hoeve en bijhorende tuin wonen boerenzwaluwen, steenuilen en vleermuizen. In de bijeenkomstruimte van de kas kunnen schoolklassen en andere groepen worden ontvangen om te leren over planten en voedsel. In de productieruimte van de kas bijhorend groente/schooltuintje wordt voedsel geproduceerd. 

« Terug

Over Schiphol Trade Park

SADC heeft grote ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid op Schiphol Trade Park. Er wordt bij de gebiedsinrichting onder andere nagedacht over het gebruik van groene energie, hergebruik van grondstoffen en een duurzame omgang met water.
Het is een 350 hectare groot terrein, gelegen direct naast het NS-station Hoofddorp en nabij afrit 3a Hoofddorp-Zuid / Schiphol van de A4.