Corinne Kalisvaart van Fauna Haarlemmermeer woont aan de Rijnlanderweg op Schiphol Trade Park en zet zich in voor de fauna in de gemeente. In haar maandelijkse column schrijft zij over de wilde dieren die op Schiphol Trade Park leven. Informatief en educatief. Zo krijgen de vele dieren op het business park een gezicht en een verhaal. In de column van deze maand vertelt Corinne over de scholeksters op Schiphol Trade Park. Fascinerende dierenwereld.
De scholekster
Op Schiphol Trade Park leven drie paar scholeksters op de velden bij het water. Een zwart-witte stevige steltloper met een lange oranje snavel en roze poten. In de vlucht zie je opvallende witte vleugelstrepen en een zwart-witte staart.
Het zijn ware acrobaten in de lucht. Door de aanleg van natuurlijk langzaam aflopende oevers en het inzaaien van kruidenrijk grasland helpen wij de scholeksters aan goede rijke voedselplekken om hun kuikens te voeden en hen een goede start te geven in het leven.
Hoe spot je de scholeksters het beste?
De beste kans om de scholekster te zien heb je overdag op het veld. Maar je hoort ze vooral: ze zijn luidruchtig. Als ze over vliegen, hoor je ze luide fluittonen maken.
Luister op deze link Geluid van de scholekster
De snavel als gereedschap
De scholeksters leven vooral op de wadden en langs de kust. Ze eten schelpdieren als mossels en kokkels, maar ook krabben en garnalen. Ze zijn heel handig in het openmaken van schelpen door hun oranje stompe snavel als beitel te gebruiken. De snavel slijt daardoor hard, maar groeit gelukkig ook weer snel aan.
In maart komen de scholeksters naar Schiphol Trade Park, hun vaste broedplek. Hier eten ze vooral insecten, wormen en larven van muggen. De snavel verandert hier van vorm en wordt veel puntiger om goed de wormen en insecten uit de grond te kunnen halen.
Leeftijd
Scholeksters kunnen gemiddeld 30 jaar oud worden. In Nederland is laatst zelfs een scholekster aangetroffen die 46 jaar oud was. Ze was als jonge vogel geringd met een jaarring, zodat onderzoekers precies wisten wanneer ze geboren was.
Broedseizoen
Scholeksters zijn heel trouw aan hun eigen broedgebied. Ieder jaar keren ze terug naar Schiphol Trade Park en verdedigen hun broedplek. Het nest is niet meer dan een kuiltje in de grond, bekleed met een paar schelpjes, steentjes of wat stro. Het vrouwtje legt 3 eieren in het nest en na 25 dagen komen de kuikens uit het ei.
De kans op nestsucces is het grootst als er niet wordt gemaaid, er geen verstoring is en de roofdieren op afstand blijven.
Ze hebben geen schutkleur, dus verstoppen is lastig. Als hun jongen bedreigd worden, vechten ze zelfs tegen roofvogels met hun grote snavel als een soort degen.
De kuikens worden de eerste weken door de ouders met wormen en insecten gevoerd. Na een maand kunnen de jongen vliegen en gaan ze zelf op zoek naar voedsel. Na het broedseizoen vertrekken de ouders met hun jongen weer naar de kust. En moeten wij weer wachten tot volgend jaar maart voor we de scholeksters weer kunnen zien op Schiphol Trade Park.
Tips
Lijkt een scholekster gewond of is er iets met ze aan de hand? Je kan contact opnemen voor overleg met de Dierenambulance Hoofddorp 088 - 8113680
Maart 2025
Fauna Haarlemmermeer, Corinne Kalisvaart
info@faunahaarlemmermeer.nl
SADC heeft grote ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid op Schiphol Trade Park. Er wordt bij de gebiedsinrichting onder andere nagedacht over het gebruik van groene energie, hergebruik van grondstoffen en een duurzame omgang met water.
Het is een 350 hectare groot terrein, gelegen direct naast het NS-station Hoofddorp en nabij afrit 3a Hoofddorp-Zuid / Schiphol van de A4.