Corinne Kalisvaart van Fauna Haarlemmermeer woont aan de Rijnlanderweg op Schiphol Trade Park en zet zich in voor de fauna in de gemeente. In haar maandelijkse column schrijft zij over de wilde dieren die op Schiphol Trade Park leven. Informatief en educatief. Zo krijgen de vele dieren op het business park een gezicht en een verhaal. In de column van deze maand vertelt Corinne over de fazanten op Schiphol Trade Park. Fascinerende dierenwereld.
De fazant
Op Schiphol Trade Park leven tientallen fazanten op de velden. De fazant is wel een van de meest kleurrijke vogels hier, tenminste, het mannetje. Hij valt echt op. Het mannetje (de haan – zie eerste foto) is kastanjekleurig met gouden, zwarte en lichtblauwe markeringen. Zijn kop en nek zijn donkergroen/donkerblauw met rode lellen. Verder heeft hij heel lange staartveren.
Het vrouwtje (de hen – zie tweede foto) is lichtbruin met zwarte vlekken: voor haar is camouflage heel belangrijk als zij de eieren uitbroedt.
Hoe spot je de fazanten het beste?
De beste kans om de fazanten te zien heb je overdag op het veld. De fazanten eten allerlei planten, zaden, bessen, wormen en insecten. Ook oogstresten als granen zijn favoriet. In de winter zijn ze vaak in grote groepen samen, maar in de zomer zie je 1 mannetje met een harem van 3 vrouwtjes. In de baltsperiode (paringstijd) in maart zie je de mannetjes dansen en schijngevechten houden op het veld.
’s Avonds trekken zij zich allemaal terug naar de hagen en bomen bij boerderijen langs de Rijnlanderweg. Hoog in de bomen zijn ze veilig in de nacht.
De broedende hennen
De hen maakt een nest op de grond in hoog gras of ruige begroeiing, waarin ze ongeveer 10 olijfgroene eieren legt. Ze broedt 25 dagen op de eieren. Door haar onopvallende kleuren valt zij niet op het nest op : goede camouflage dus.
Bij gevaar drukt de fazant zich tegen de grond om niet op te vallen. Zeker de broedende moederfazant zal, zo lang ze durft, op het nest blijven. Maar als ze schrikt, vliegt of rent ze weg en laat haar eieren achter. Vaak doet ze of ze gewond is om een roofdier of mens weg te leiden van het nest.
Jonge fazanten
Als de kuikens geboren worden, verlaten zij bijna direct het nest en volgen hun moeder en de andere jongen het veld in, op zoek naar insecten. Het is dus heel belangrijk dat er voldoende insecten in de buurt van het nest zijn. Door de aanleg van kruidenrijke bermen, het in verschillende fases maaien van het gras en het maken van groene veilige verbindingsstroken helpen wij de fazanten op Schiphol Trade Park.
Tips
Lijkt een fazant gewond of is er iets met ze aan de hand? Je kan contact opnemen voor overleg met de Dierenambulance Hoofddorp 088 - 8113680.
Maart 2025
Fauna Haarlemmermeer, Corinne Kalisvaart
info@faunahaarlemmermeer.nl
SADC heeft grote ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid op Schiphol Trade Park. Er wordt bij de gebiedsinrichting onder andere nagedacht over het gebruik van groene energie, hergebruik van grondstoffen en een duurzame omgang met water.
Het is een 350 hectare groot terrein, gelegen direct naast het NS-station Hoofddorp en nabij afrit 3a Hoofddorp-Zuid / Schiphol van de A4.