Dierennieuws vanuit Schiphol Trade Park

Thursday 11 July 2024

Corinne Kalisvaart - Renout van Fauna Haarlemmermeer is bewoonster aan de Rijnlanderweg op Schiphol Trade Park. Meer dan eens spot zij bijzondere dieren. Dieren die er jarenlang leven, maar ook nieuwe soorten.

Recent observeerde ze dat de het torenvalk-koppeltje op Schiphol Trade Park een nieuwe generatie muizenvangers grootbrengt. De vier jongen (2 mannetjes en 2 vrouwtjes) zijn nu zo'n vier weken oud. Corinne: "De meeste mensen herkennen torenvalken, omdat deze roofvogels 'biddend' in de lucht hangen op zoek naar muizen. Torenvalken zien UV-licht met hun scherpe ogen, waarmee ze het UV spoor in de urinesporen van muizen kunnen zien, en zo de muizen opsporen in het veld.

Het is belangrijk dat er geen muizengif wordt gebruikt, omdat dit gif ook dodelijk is voor de torenvalken. En die staan al op de rode lijst: kwetsbaar dus. Hun aantallen gaan in Nederland al jaren achteruit. De jongen zijn nu geringd, gewogen en gemeten. Hoe meer kennis we over ze hebben, hoe beter wij ze kunnen beschermen. Bijna klaar om uit te vliegen. Ik kijk uit naar hun capriolen op Schiphol Trade Park."

« Terug

Over Schiphol Trade Park

SADC heeft grote ambities op het gebied van innovatie en duurzaamheid op Schiphol Trade Park. Er wordt bij de gebiedsinrichting onder andere nagedacht over het gebruik van groene energie, hergebruik van grondstoffen en een duurzame omgang met water.
Het is een 350 hectare groot terrein, gelegen direct naast het NS-station Hoofddorp en nabij afrit 3a Hoofddorp-Zuid / Schiphol van de A4.